Allsvenskan
Sedan den grundades 1924 så har Allsvenskan varit Sveriges främsta professionella fotbollsliga. Varje år möter sexton klubblag varandra i två matcher var. De två lag som inte lyckas prestera nedgraderas till Superettan. Det segrande laget i Allsvenskan kvalificerar för UEFA Champions League och tar även hem Lennart Johanssons pokal. Det segrande klubblaget anses även ha vunnit guldmedalj. Andra-, tredje- och fjärdeplats representeras av stort silver, litet silver och brons. Med totalt tjugotvå ligatitlar är Malmö Fotbollförening från Malmö (Malmö FF) det klubblag som varit regerande mästare flest antal gånger.
Allsvenskans historia
Föregångaren till Allsvenskan var Svenska mästerskapet i fotboll som anordnades i form av en utslagsturnering. I början av 1924 beslutade Svenska Fotbollförbundet att Allsvenskan skulle grundas. Anledningen var till stor del att det ansågs finnas ett behov för ett mer modernt ligabaserat och risktäckande mästerskap. Det var däremot inte Sveriges första ligaserie i fotboll. Svenska serien, som pågick mellan 1920 och 1924, anses ofta ha varit en inspirationskälla för Allsvenskan. Denna serie var däremot varken rikstäckande eller särskilt populär i de områden som saknade lokal fotbollsförankring. Det tog några år innan Allsvenskan fick fäste man kom med tiden att bli väldigt etablerad i Fotbollssverige.
Sent 50-tal var i Sverige inte bara föreningstidens guldålder utan även den period då Allsvenskan var som mest populär. I stor utsträckning har detta ansetts varit ett resultat av de omfattande begränsningar i såväl rekreationell som professionell sport som andra världskriget innebar. Uppsvingen blev kortvarig och såväl 60- 70- som 80-talet präglades av väldigt dåliga publiksiffror. Det verkade som att populariteten skiftade mot utländsk fotboll till nackdel för den inhemska. Trenden verkade ha brutits under 90-talet och Allsvenskan började åter igen att bli populär.
Allsvenskan i dag
Säsongen då serien utspelar sig sträcker sig vanligtvis mellan april och november. I de totalt sett trettio matcherna möter de sexton lagen varandra två gånger. Utöver klubbmedaljer tilldelas numera även ett antal individuella priser för olika prestationer. Bland dessa finner man bästa tränare, målvakt, mittfältare, back och forward. Det kanske mest eftertraktade priset är det som tilldelas den spelare som anses vara Allsvenskans mest värdefulla.
Under 2016 blev Johan Wiland från Malmö FF årets målvakt, Andreas Johansson från IFK Norrköping årets försvarare, Magnus Wollf Eikrem från Malmö FF årets mittfältare, Vidar Kjartansson från Malmö FF årets anfallare, Alexander Isak från AIK årets nykomling och Graham Potter från Östersund FK årets tränare. Årets mest värdefulla spelare blev Andreas Johanson från IFK Norrköping.
Betting på Allsvenskan
På grund av populariteten och prestigen i Allsvenskan är den väldigt populära när det kommer till betting, eller till att spela på oddsen. Betting kan ske på ett flertal olika sätt. Inte bara gällande vilket klubblag som totalt sett segrar utan även vilket lag som vinner en specifik match, vilka lag som presterar bäst inom dess regioner, vilka spelare som gör flest mål, vilka spelare och vilken tränare som tilldelas årets priser och så vidare. Oavsett vilka aspekt man väljer att spela på så finns det ett antal standardiserade metoder att lägga upp sin strategi på. Här kommer vi att nämna ett antal metoder och speltips som är vanligt förekommande när det kommer till att bygga upp egna strategier.
De högst presterande lagen
Flest antal vinster har tagits av Malmö Fotbollförening (Malmö FF). Med sina 22 guld och 178 totala poäng är de Allsvenskans genom tiderna högst presterande lag. För dem var 80-talet helt klart deras glansperiod då de blev segrare i fem av decenniets tio arrangemang. De har däremot presterat väldigt bra i modern tid och 2010-talet ser ut att kunna bli en fortsättning på framgångssagan. Av de sju gånger som Allsvenskan hitintills har arrangerats under detta decennium så har de segrat fyra gånger. Hur man än ser på det så är Malmö FF helt klart oddsen till deras fördel. Både IFK Göteborg från Göteborg och Idrottsföreningen Kamraterna Norrköping FK från Norrköping (IFK Norrköping) har sina särställningar i Allsvenskan. De har båda tagit 13 guld var. Poängmässigt skiljer de sig åt där IFK Göteborg total sett tagit 146 poäng och IFK Norrköping totalt sett tagit 110 poäng. Sett till denna series historia är det dessa tre lag som varit Allsvenskans mest säkra kort.
Statistiskt underlag.
Genom att använda statistiken från tidigare år för att dra slutsatser om framtiden kan man i viss utsträckning minska slumpen i sitt spelade. Om vi tittar på vilket klubblag som vunnit Allsvenskan flest gånger sedan 2010 så framträder Malmö FF som ett säkert kort även för framtida vinst. Främst då de vunnit fyra av senaste sju matcherna. Detta gör däremot inte dem till en given vinnare inför kommande säsong. Däremot visar det att de har ett statistiskt säkerställt rimligt övertag. En risk med denna sortens strategi är att statisk kan vara missvisande. Om vi antar att ett lag har vunnit 100 matcher för 100 år sedan, men inte vunnit en enda match de senaste 50 åren, så talar det antagligen inte för att laget har speciellt stora chanser i framtiden. Detta trots att de har ett statistiskt övertag.
Regionala prestationer.
Om, till exempel, en spelare har presterat väldigt bra utanför Allsvenskan i de matcher som den aktuella klubben har deltagit i så talar detta för att personen i fråga även kommer prestera under matcherna i Allsvenskan. Detta gäller även klubblaget i stort. Genom att hålla koll på hur väl de presterar i matcherna går det att använda detta som underlag för att dra slutsatser om hur det går i Allsvenskan. Ett lag med få förluster kommer antagligen att prestera bra i Allsvenskan. En målvakt som har varit högpresterande kommer antagligen att fortsätta vara det även i allsvenskan.
Informationsövertag.
Inom odds och betting är detta något som inte får underskattas. Ett informationsövertag föreligger om någon vet mer än övriga. Anta att du och tre andra slår vad om hur många tvättar en viss tvättmaskin klarar innan den går sönder. Om du är den enda som vet att just den specifika motorn som tvättmaskinen har monterad i sig inte klarar längre total drifttid än 219 000 timmar så har du ett informationsövertag. Då kan du basera ditt vad på detta. Om du inte har underskattat någon annan faktor så kommer informationsövertaget att vara till din fördel. Inom just fotboll kan det vara svårt att uppnå ett sådant informationsövertag. I dagsläget är så pass mycket information tillgänglig via internet och sociala medier att det mesta helt enkelt är känt. Gäller det ens lokala klubblag går det att ta del av deras matcher och träningar i den utsträckning att man erhåller information som allmänheten inte har. Detta kan vara att se som ett informationsövertag om informationen går att applicera i en större kontext så som Allsvensken.
Lagsammansättning.
Det går inte att överskatta vikten av rätt sammansättning för att ett lag ska prestera. Genom att följa årets transfereringar och transaktioner gällande spelare är det möjligt att få en känsla för hur ett specifikt klubblag kan tänkas att prestera utifrån årets särskilda förutsättningar. Har det inte skett några byten eller nytillskott så går det att på grundval av detta dra slutsatsen att de förmodligen kommer att prestera på ett sätt som motsvarar det tidigare året. Om det istället skett ett tränarbyte kan det bli svårt att dra några slutsatser om vad detta kommer att innebära eftersom det inte är säkert att tränarens tidigare prestationer är direkt överförbara på de nya omständigheterna.
Proffstips.
Väldigt många sajter, forum, bloggar och så vidare har sektioner tilldelade prognoser för vilka som kommer att vinna, prestera och så vidare. Ett problem med detta är att det kan ses som ett sorts omvänt informationsövertag. När en prognos görs tillgänglig för allmänheten så blir informationen samtidigt mindre värd. Oavsett om prognosen visar sig vara rätt så påverkas oddsen negativt av att fler väljer att agera på informationen. Därför är det inte säkert att denna sortens tips är till någon nytta utöver att kunna vara intressant att läsa.
Detta är inte alla strategier som finns och bör endast ses som speltips. Däremot kan de förankra odds och betting i ett system som gör att det blir enklare att återkoppla och utvärdera ens spelande. Genom att noggrant fundera över varför man tror att ett visst utfall kommer att ska och sedan utvärdera om ens antagande var korrekt blir det möjligt att justera sin strategi till att hela tiden nå bättre framgång. Viktigast är antagligen att hitta ett system som man själv är bekväm med. Oavsett hur mycket ett system rekommenderas av andra så är det inte mycket värt om det inte fungerar för en själv. Se därför speltips som inspiration snarare än något som man strikt måste förhålla sig till.
Allsvenskan 2017
När Allsvenskan arrangeras 2017 så är det för 93:e säsongen. Där finner vi klubblagen AFC Eskilstuna (AFC) från Eskilstuna, AIK Fotboll (AIK) från Stockholm, BK Häcken (BKH) från Göteborg, Djurgårdens IF Fotbollförening (Djurgårdens IF) från Stockholm, GIF Sundsvall (GIF) från Sundsvall, Halmstads BK (HBK) från Halmstad, Hammarby IF, Fotbollförening (Hammarby IF) från Stockholm, IF Elfsborg från Borås, IFK Göteborg från Göteborg, Idrottsföreningen Kamraterna Norrköping FK (IFK Norrköping) från Norrköping, IK Sirius FK (IK Sirius) från Uppsala, Jönköpings Södra IF (Jönköpings Södra) från Jönköping, Kalmar Fotbollsförening (Kalmar FF) från Kalmar, Malmö Fotbollförening (Malmö FF) från Malmö, Örebro SK Fotboll (Örebro SK) från Örebro och Östersunds FK från Östersund.
Malmö FF kommer att försvara sin titel.
Under Allsvenskan 2016 så delegerades Gefle IF Fotboll (Gefle IF) från Gävle och Falkenbergs FF från Falkenberg till Superettan. De har istället ersatts av IK Sirius Fotboll (IK Sirius) från Uppsala och Athletic Football Club United (AFC United) från Solna. Årets upplaga inleds som tidigare säsonger i april med ett längre uppehåll i juni. Tyvärr har många klubbar präglats av ekonomiska problem den senaste tiden. I stor utsträckning gäller detta främst de klubbar som nyligen har stigit från Superettan. Det är oklart hur detta kan komma att påverka deras möjligheter att prestera. Många har spekulerat i att det kommer ske ovanligt många tränarbyten inför Allsvenskan 2017. Denna sortens prognoser är alltid omöjliga att bekräfta i förväg vilket gör det högst oklart om det är något att bry sig om eller om det ens är möjligt att dra några slutsatser utifrån det.
Oavsett prognoser och spekulationer så kommer det att bli en spännande Allsvenska som garanterat bjuder på fotboll på hög nivå. Då det ännu är för tidigt att dra några säkra slutsatser om eventuella förändringar gällande klubblagens sammansättningar och tränare finns det en stor anledning att återkomma till dessa frågor längre fram. Historiskt sett har det visat sig vanskligt att dra allt för många slutsatser i ett så tidigt skede.