Sharing is caring!

Betting är mer än sport

När man nämner betting tänker nog de flesta på sport. Att man satsar pengar på vilket lag som ska vinna, med hur många mål eller kanske till och med vem som ska göra första målet. Det gäller att ständigt leta efter fördelaktiga odds inom det man själv har kunskap om. Men odds är så mycket mer än sport. Visst har det tidigare också varit möjligt att satsa på andra saker än sport men sen internet kom är möjligheterna nästan oändliga. Några saker som idag blivit stora att betta på är bland annat Melodifestivalen och Oscarsgalan. Veckorna före brukar det regelbundet rapporteras i media om vilka som har lägst odds just nu och därmed också ses som storfavoriter till att vinna. Vill man vara ännu mer udda ska vi här ta upp några andra saker som går att betta på.

Gävlebocken

Det är troligen inte många här i Sverige som inte känner till att det i Gävle varje år placeras ut en enormt stor halmbock mitt i centrum. Bocken var från början ett sätt för handlarna i centrum att försöka locka folk till butikerna för att handla. Idag över 50 år senare har bocken fått en helt annan betydelse för staden. Den drygt 12 meter höga bocken är idag en riktig världskändis. Varje år rapporteras i media världen över om bockens vara eller icke vara. Eller snarare runt den stora frågan: ska bocken brinna och i så fall när? Redan 1988 var det möjligt att satsa pengar hos en engelsk bookmaker på om eller när bocken skulle brinna. Trots att bocken genom åren försetts med alla möjliga skyddsanordningar så har den ändå satts i brand de flesta år. Så oddsen handlar egentligen mest om när den ska brinna. Även om stadens kommun och handlare till synes gör allt vad de kan för att förhindra att den tänds på så kan man ändå inte låta bli att undra om de verkligen vill förhindra det. Det är svårt att mäta i pengar vad den typen av publicitet som Gävle får skulle kosta i pengar om inte bocken var en sådan världskändis.

SANYO DIGITAL CAMERA

European Poker Tour

Visste du att det går att satsa pengar på vem som ska bli den bästa pokerspelaren i Europa varje år? Mästerskapet European Poker Tour, EPT, är över för i år men startar åter i mars nästa år. Då kommer den första deltävlingen att hållas i Sochi, Ryssland. Oddssättningen är inte igång än men något som är ganska säkert är att oddsen blir låga för de pokerproffs som brukar delta. Det roliga är att det är öppet för alla som vill att delta i prövningarna inför turneringen. Så möjligheterna till storskrällar finns när plötsligt någon helt okänd spelare kan ta hem hela turneringen. Information om matcherna finns på många ställen för den som vill lära känna spelarna och att skapa sig en uppfattning om vem som har chans att vinna. Förra året streamade ett par av proffsen från Team PokerStars, Fintan Hand och Benjamin Spragg, hela arrangemanget på sin Youtube-kanal. En utmärkt källa till välbehövlig information.

Kändisar

Över lag kan man säga att i ämnen som allmänheten kan skaffa sig vetskap om kan det också sättas odds. Ta kändisar till exempel. Eller kungligheter. Vi känner till mycket om dem, vi vet när de gifter sig, får barn och när det är skilsmässa på gång. Allt detta går att betta på. Det finns flera aktörer, framförallt på nätet, som erbjuder lite mer udda saker att satsa pengar på. Det går till exempel att gissa på hur länge olika kändisförhållanden ska hålla, om det ska bli en prins eller prinsessa som föds, ja det till och med går att gissa på vilken vikt barnen kommer att ha när det vankas tillskott i kungliga familjer. Här i Sverige går det att betta på vem som ska vinna det folkkära tv-programmet På Spåret. Utomlands finns så klart en hel uppsjö av kända tv-program som innehåller någon form av tävling som passar bra för att sätta odds på. Många spelbolag tar även in förslag från sina kunder. Så om du har någon udda idé om vad som skulle vara kul att spela på så är det bara att komma med egna förslag.