Vem hade kunnat ana? BK Häcken tog hem sin första Allsvenska-titel någonsin och det är värt att applådera till! Inte bara är deras vinst ett stort historiskt moment, utan de kommer även att få chansen kvalificera till nästa årets Champions League.

Hur kommer det att gå för dem? Är det värt att betta på dem nästa säsong? Innan du hoppar på trenden och bettar hos Casinostugan så finns det en del saker att tänka igenom för att komma fram till rimliga svar och ansvarsfulla beslut. I denna artikel går vi igenom hur Häcken dominerade Allsvenskan och vad det kommer att innebära nästa år.

Häcken trotsade oddsen

Vi alla fick en hint från dem om vad de kunde göra när de tog sig hela vägen till andra plats i Svenska Cupen 2021. Det är dock säkert att säga att ingen förväntade sig innan säsongens start att de skulle hamna på topp. Deras målförmåga var nästan ostoppbar och det resulterade i att de kunde jämna ut flera matcher med oavgjorda resultat istället för att ta förluster. Med flest mål och minst förluster var det inte så konstigt att de vann.

Även om denna SM-vinst är deras första så kan man inte säga att Häcken är en liten förening. Under de senaste 8 säsongerna har de nästan alltid befunnit sig i den övre halvan av Allsvenskans tabell och under de senaste fem säsongerna har de tävlat för femte plats. Faktum är att deras SM-guld är ett tecken på att de tog itu med deras svagheter och gjorde sig själva nästan helt felfria.

Hur mycket erfarenhet har de i Europa?

Häcken är inte exakt ny till europeiska tävlingar, då de har spelat en del kvalmatcher för Europa League mot seriösa lag som RB Leipzig och AZ Alkmaar. De har däremot aldrig tagit sig hela vägen till gruppspelet och tävlat mot de större lagen.

Nästa säsong kommer att bli första gången i föreningens historia som de tävlar för att kvalificera sig till Champions Leagues gruppspel. Tro det eller ej, men men lite tur så kan de ha de en stor chans att ta sig vidare.

Lagets fantastiska nyckelspelare

Vilka spelare har laget egentligen att tacka för denna säsongs underverk? Alla. Det går aldrig att vinna om någon på planen inte uppfyller sin roll. Det finns däremot några spelare som stod ut och som kan påstås ha bidragit mer till SM-guldet än andra.

Några exempel är:

– Mikkel Ryggard: definitionen av en pålitlig box-to-box mittfältare. Inte bara har han bidragit till 15 mål i ligan (11 mål, 4 assister), utan han har även kontroll över spelet med bra passningsäkerhet, och kreativitet och försvarsförmåga.
– Samuel Gustafson: Den perfekta partnern i mittfältet. Om det inte vore för denna försvarskraftiga spelares prestation så hade Mikkel Ryggard inte haft en lika bra säsong. Tack vare Gustafsons rensningar och passningsbrytningar kunde resten av laget vara mer fokuserade på att anfalla.
– Alexander Jeremejeff: Säsongens bästa målskytt. Med 22 mål och på topp av skytteligan så är det inte förvånande att han vann titeln som årets forward. Han kanske gjorde bra ifrån sig förra året, men ingen förväntade sig en sådan här bra prestanda under en hel säsong. Han var helt enkelt omöjlig att stoppa i straffområdet!

Hur Häcken kan förvåna världen ännu mer 2023

Den stora frågan återstår nu: hur kommer de att göra ifrån sig under nästa års Champions League?

Kvalmatcherna som börjar runt slutet på Juni kan bli en stor utmaning för de nya svenska segrarna, men det finns absolut en chans att de tar sig vidare till gruppspelet. Detta hänger på ett par faktorer som Häcken behöver prioritera som om deras liv hänger på det:

För det första så måste de som en förening behålla tempot. D.v.s att de behöver behålla deras fantastiska aggressiva spelstil. Detta kan vara en stor utmaning 8 månader senare, men det är långt ifrån omöjligt. Bortsett från Malmö så har vi inte sett många lag på den senaste tiden som har lyckats behålla samma form efter ett SM-guld. Åtminstone kommer Häcken att kunna förbereda sig under den första halvan av Allsvenskan.

Den andra faktorn är kanske lite uppenbar, men det är minst lika viktig för förening att hålla truppen stark och frisk. Detta kan de göra genom att behålla sina nyckelspelare. Som en ny vinnare kan det verka riskabelt att satsa för mycket på sina spelare, men det är ytterst viktigt att spelarna känner sig nöjda och respekterade av föreningen. Naturligtvis behöver spelarna motiveras för att hålla dem i form och skadefria. Som en ny vinnare kan det också hjälpa laget i längden genom att anlita några nya spelare. De fungerar som både ersättning och konkurrens bland spelarna, vilket är en stor drivkraft för seriösa fotbollsspelare.

När det kommer till kvalmatcher så gäller det också att ha lite tur och bli utlottad till att spela mot lag som är antingen på samma nivå eller värre än ditt egna lag.

Oavsett vad som än händer i Champions League nästa säsong så är en sak säker: det kommer att bli en oförglömlig upplevelse för både Häckens supportrar och alla andra svenska fotbollsfantaster.