Hockeyallsvenskan

Hockeyallsvenskan – en av Sveriges mest populära ishockeyligor

hockeyallsvenskan

I Sverige är Hockeyallsvenskan den nästa högsta ligan i organiserad ishockey. Den utgör divisionen under Svenska hockeyligan (SHL) och divisionen över Hockeyettan. Under åren har Hockeyallsvenskan gått igenom ett flertal namnbyten. Och var länge mer eller mindre informellt känd som Allsvenskan och Superallsvenskan. Den grundades säsongen mellan 1982 och 1983 och är både kvalitets- och popularitetsmässigt högt rankad. Inte bara inom landet utan även internationellt. För att sätta dess popularitet i kontext. Kan det först vara på sin plats att ta en titt på ishockey som sport och dess framväxt i Sverige.

Ishockey – var kom sporten ifrån?

Ursprunget till ishockey är delvis dolt i dunkel. De flesta kulturer vars miljö av naturliga skäl har präglats av is har haft sporter som i någon utsträckning åtminstone påminner om modern ishockey. Ofta anses sporten ursprungligen ha utvecklats som en variant av det som i dag kallas för Bandy. Varför det kom att kallas ishockey är okänt. Oavsett dess etymologi så hade mer rudimentära varianter av ishockey på många håll internationellt blivit populära i början av 1800-talet.

Enligt utsago spreds vad som kom att bli ishockey i stor utsträckning av brittiska soldater och sjömän. Som förde med sig engelska, skotska och irländska likartade sporter så som bandy, shinty och hurling.

Oavsett dess etymologi så hade mer rudimentära varianter av ishockey på många håll internationellt blivit populära i början av 1800-talet. Enligt utsago spreds vad som kom att bli ishockey i stor utsträckning av brittiska soldater och sjömän som förde med sig engelska, skotska och irländska likartade sporter så som bandy, shinty och hurling.

Ishockey i Sverige.Hockeyallsvenskan sverige

Runt slutet av 1800-talet hade hockey etablerats som ett begrepp i Sverige. Främst åsyftade det landhockey som spelades med boll på en gräsbana. Då Svenska ishockeyförbundet stiftades 1923 hade däremot ishockey även blivit ett etablerat begrepp. Hur sporten kom att introduceras i Sverige kan ingen längre säga med säkerhet men Svenska Fotbollsförbundet (SvFF) uppges under tidigt 1900-tal ha varit anslutna till Internationella ishockeyförbundet (IIHF) och i samarbete med dem organiserat lagmatcher.

Hockeyallsvenskans historia.

På kort tid har hockeyallsvenskan hunnit bli väldigt populär. Trots att den bara funnits i dryga trettiofyra år är den nu den Europas mest populära liga i andra division. Nu består hockeyallsvenskan av fjorton klubbar. Tillsammans driver de själva verksamheten i föreningsform genom Allsvenska Hockeyföreningen (AHF). Den kommersiella delen av verksamheten hanteras genom det av föreningen helägda bolaget AHF HockeyAllsvenskan AB (HAAB). Oavsett det praktiska upplägget drivs verksamheten i syfte att främja ishockey och dess lokala förankring. Samt skapa en plattform som möjliggör att sportens deltagare avancerar såväl ekonomiskt som sportsligt.

Enligt dem själva så präglas och drivs Hockeyallsvenskan av fem kärnvärden: passion, utmaning äkthet, hållbarhet och öppenhet. Detta är tänkt att symbolisera deras ambition att föra vidare passionen för ishockey. Utmana organiserad ishockey genom att tillföra något nytt. Bevara den äkta traditionen av ishockey, ta ansvar för att organiserad ishockey förblir hållbar att arrangera och göra sporten tillgänglig för alla. Hockeyallsvenskan är upplagd på så sätt att samtliga lag möter samtliga övriga lag. Totalt sett spelas femtiotvå matcher där lagen möter varandra fyra gånger varav två gånger på hemmaplan och två gånger på bortaplan. Vinnare och förlorare står inför möjligheten, respektive risken, att kliva upp och klättra ned en division.

Hockeyallsvenskan odds

Betting och odds på hockeyallsvenskan

Dessa dagar finns det ett antal betting sidor för att spela och placera pengar på Hockeyallsvenskan. Utöver det mer eller mindre officiella Oddset Powerplay som drivs av Svenska Spel. Vilket går att spela både online och på traditionella spelbutiker. Nu finns ett flertal andra alternativ. I stort sett samtliga större betting – och onlinebaserade casinotjänster ger såväl odds som en plattform för att placera pengar på Hockeyallsvenskan. Den som värderar spelandet högre än en möjlig vinst har ofta möjligheten att spela utan att satsa riktiga pengar. Då många bettingsidor erbjuder bra odds bonusar på många av tjänsterna.

På internet har betting sidor som är helt öppna för att gratis ta del av odds och spel med fiktiva pengar. Vilken betting sida man väljer har mest att göra med egna preferenser och huruvida de tillhandahåller de in- och utbetalningssätt som passar en själv. Däremot kan det vara värt att titta lite närmare på vilka odds och förutsättningar som har presenterats. Det kan vara värt att läsa våra speltips om vilka bettingsidor man ska välja.

Hockeyallsvenskan hur fungerar det.

Hockeyallsvenskan är upplagd på så sätt att samtliga lag möter samtliga övriga lag. Totalt sett spelas femtiotvå matcher där lagen möter varandra fyra gånger varav två gånger på hemmaplan och två gånger på bortaplan. Vinnare och förlorare står inför möjligheten, respektive risken, att kliva upp och klättra ned en division

Då organiserad sport på uteslutande inhemsk nivå ofta har ökända problem att få verksamheten att rent ekonomiskt gå runt samarbetar Hockeyallsvenskan med ett antal företag. Deras huvudsponsorer är Svenska Spel vilka även presenterar årliga odds och möjliggör betting genom sina egna plattformar.

Nuvarande ligasponsorer är Meca, Norrlands Guld, Best Westerns Hotels & Resorts, Celcius och Aj. Sändningar av matcherna sker i TV-kanaler i samarbete med C More Entertainment och i radiokanaler i samarbete med Sveriges Radio (SR). Biljettförsäljningen sköts av AXS Transticket och Hockeyallsvenskans IT-relaterade behov hanteras av DataCom.

De senaste säsongerna har markerat ett visst skifte i Hockeyallsvenskans popularitet. I jämförelse med säsongen mellan 2012 och 2013 då besökarantalet nådde den högsta nivån någonsin så har antalet besökare nu sjunkit varje säsong. Detta sammanfaller med samtliga organiserade ligors svårigheter i att upprätthålla popularitet. Man bör inte se detta som någon stor risk för Hockeyallsvenskans framtid då såväl ekonomi som antalet besökare fortfarande är på historiskt sett väldigt höga nivåer.

Speltips vilka lag är bäst?

har redan presenterat sina odds för Hockeyallsvenskans kommande säsong mellan 2016 och 2017. Enligt dem är AIK Ishockeyförening (AIK) närmast garanterade att vinna. På andra och tredje plats positionerar Svenska Spel Almtuna IS (Almtuna) och Timrå IK med väldigt likvärdiga odds. Detta följs av Modo Hockey (Modo), IK Oskarshamn (Oskarshamn) och VIK Västerås HK (Västerås). Innan man drar för många slutsatser. Ett

Ett speltips är att ta en titt på de prognoser Svenska Spel gav inför förra årets säsong. Där hade de tippat BIK Karlskoga (Karlskoga) som vinnare tätt följda av IF Björklöven (Björklöven), Leksands IF (Leksand) och Västerås. Av dessa presterade Leksand och Karlskoga bäst. Resultaten blev däremot inte alls som prognostiserat. Då Leksand och Mora IK (Mora) positionerade sig högst under säsongen, och övriga prognoser inte alls slog in, bör man förhålla sig med viss skepsis till de odds som presenteras av Svenska Spel. Oddsen är oftast bättre på bettingsidor online.

Det kan finnas skäl att titta närmare på de tre högst tippade. Nämligen AIK, Almtuna och Timrå IK. Under året har AIK presterat väldigt dåligt på bortaplan. Mycket kan bero på att det har skett vissa förändringar bland både tränare och målvakt. Almtuna har lika så haft svårt att få igång sitt spel där många chanser till mål har gått förlorade på grund av en defensiv framtoning. Timrå IK har däremot haft en konsekvent hög nivå på spelet och kan därför anses vara mer rimliga att ha som favorittippat lag.

hockeyallsvenskan

Hockeyallsvenskans framtid – ej otrygg men inte heller säker

Sett till Hockeyallsvenskans begynnelse är besökarsiffrorna på väldigt höga nivåer. På senare år har det varit en del problem att säkra avtal för sändning av matcherna i TV. C More Entertainment står nu för TV-rättigheterna vilket riskerar att exkludera många äldre tittare som förlitat sig på det traditionella TV-utbudet för att ta del av matcherna.

Det är oklart om det finns ett samband mellan detta och de senaste årens vacklande popularitet. Hockeyallsvenskans förenings- och bolagsekonomi är däremot stark och präglas av en väldigt stor kassa. Därför har de förutsättningarna att klara sig även om populariteten skulle fortsätta att sjunka. Precis som många andra inom organiserad sport måste de nu anstränga sig för att säkerställa att verksamheten blir fortsatt hållbar. Vad som förut togs för givet är inte längre säkra sanningar. Konkurrensen inom organiserad sport är stor och det är nu som det är upp till bevis för hur stor kärleken till sporten verkligen är.

Hockeyallsvenskans föreningar.

Hockeyallsvenskans förenings- och bolagsekonomi är däremot stark och präglas av en väldigt stor kassa. Därför har de förutsättningarna att klara sig även om populariteten skulle fortsätta att sjunka. Precis som många andra inom organiserad sport måste de nu anstränga sig för att säkerställa att verksamheten blir fortsatt hållbar. Vad som förut togs för givet är inte längre säkra sanningar. Konkurrensen inom organiserad sport är stor och det är nu som det är upp till bevis för hur stor kärleken till sporten verkligen är.

Därför har de förutsättningarna att klara sig även om populariteten skulle fortsätta att sjunka. Precis som många andra inom organiserad sport måste de nu anstränga sig för att säkerställa att verksamheten blir fortsatt hållbar. Vad som förut togs för givet är inte längre säkra sanningar. Konkurrensen inom organiserad sport är stor och det är nu som det är upp till bevis för hur stor kärleken till sporten verkligen är.