I november är det återigen dags för VM i fotboll som i år hålls i Quatar. Redan nu är alla plaster utom tre fyllda och förberedelserna är i full gång. För den som gillar fotboll har spänningen bara börjat, och den kommer att fortsätta hela året. Så vilka är favoriterna i årets upplaga av Fifas världscup i fotboll?

Grupper inför lottning

Alla deltagande länder är uppdelade i fyra grupper med åtta lag i varje grupp. I första gruppen finns värdlandet och därefter de sju topprankade lagen. Grupp två har de nästkommande åtta topprankade lagen, grupp tre de åtta efter det och grupp fyra har de fem efter det plus de tre tomma platserna.

Eftersom Quatar är värdland i år är de inkluderade i Grupp 1, följd av Brasilien, Belgien och Frankrike. Grupperna är till för att balansera mästerskapet då de initiala matcherna spelas inom samma grupp. Av historiska skäl spelas också matcher från de olika grupperna samtidigt, en tradition som är omkring 40 år gammal.

Alla länder i grupp 1 är Quatar, Brasilien, Belgien, Frankrike, Argentina, England, Spanien och Portugal. Topp tre i grupp 2 är Mexiko, Nederländerna och Danmark, för grupp 3 är det Senegal, Iran och Japan. För grupp fyra är det just nu Kamerun, Kanada och Ecuador, tre av platserna kommer att fyllas senare.

FIFAs världsrankning

Det är flera faktorer som påverkar vilken rankning ett land får av FIFA. Rank delas ut baserat på matchresultat, matchstatus, motståndarens styrka, datum och regional styrka. Regionerna är Europa, Sydamerika, Nord- och Centralamerika tillsammans med Karibien, Asien, Afrika och Oceanien.

Matchresultat ger poäng beroende på hur matchen slutade, till exempel ger en vinst utan straffläggning 3 poäng medan oavgjort ger 1 poäng. Både regional styrka, matchstatus samt datum har blivit tilldelade faktorer. Datum refererar till hur länge sedan det var en match spelades. Nyare matcher ger en högre faktor som påverkar rankningen.

Flera matematiska formler används för att beräkna FIFAs världsrankning. Rankningen uppdateras regelbundet i och med att de olika parametrarna. För den som har lust går det att göra beräkningen själv, så länge man har all information. När vi kommer närmare november går det också att titta på alla odds på VM 2022 vinnare.

Innan november

Mycket kan hinna hända på kort tid och i nuläget är det över ett halvår innan VM går av stapeln. För Europa väntar EM till sommaren där en vinnare också ska koras. Landslagsspelare som är med i klubbar och spelar i ligor. Skador och olyckor kan aldrig förutsägas vilket kan förändra oddsen helt.

Fram tills det är dags kan vi bara följa världsrankningen och välja ut ett lag att heja på. Tyvärr blir det inget hurrande på Sverige, men det finns gott om andra lag att hålla på istället.