Efter återuppstarten: Oddsfavoriterna till att vinna Allsvenskan 2022

Efter sommaruppehållet är Allsvenskan äntligen igång igen – och vi ser ut att ha en spännande tid framför oss. Tabellen har under den första tredjedelen av säsongen börjat ta form, men det finns som bekant mycket kvar att spela om, och det finns många lag som vill vara med i kampen om SM-guldet. 

 

Låt oss ta en närmare titt på vilka klubbar som bettingmarknaden håller som favoriter till att få lyfta Lennart Johanssons pokal när säsongen ska summeras senare i år.

Ingen glasklar favorit – men några lag sticker ut

Mycket kan som sagt fortfarande hända, men den Allsvenska tabellen har börjat sätta sig en aning. I toppskiktet hittar vi flertalet förhandsfavoriter, men också en aningen oväntad kandidat till guldet. Vänder vi oss till oddsmarknaden är dock både etablerade bettingsajter, och sajter på denna lista med nya spelbolag, rörande överens om att det finns två lag som har störst chans att bli Sveriges bästa lag 2022. De två lag som så gott alla aktörer på spelmarknaden håller som de främsta favoriterna är Malmö FF och AIK.

 

Det senaste decenniets dominant inom svensk fotboll, Malmö, var inför säsongen den solklara förhandsfavoriten till SM-guldet. Under första tredjedelen av säsongen har det dock blivit en hel del oväntade poängtapp, och när vi gick in i sommaruppehållet låg laget till och med utanför topp tre. Ska vi lyssna till oddsmarknaden har Malmö dock ytterligare någon eller några växlar att lägga i, som bör kunna ta dem upp i topp. 

 

Baserat på oddsen är det AIK som är den främsta utmanaren till Malmö, och en del spelsajter håller till och med Stockholmslaget som en större favorit än de ljusblå från Skåne. De råder inga tvivel om att de två klubbarna har spelarmaterialet till att slutat som segrare, men för att det ska hända kan de behöva lägga i de där ytterligare växlarna, för de saknar inte utmanare.

Flertalet utmanare till huvudfavoriterna

Malmö och AIK är alltså de huvudsakliga favoriterna enligt de flesta spelbolagen, men inte nödvändigtvis med alltför stor marginal. En av de givna utmanarna är exempelvis BK Häcken, som toppar Allsvenskan efter sommaruppehållet. 

 

Häcken har flertalet gånger de senaste åren varit med och slagits i toppen, men det var ytterst få som såg dem som en guldkandidat inför denna säsongen. Göteborgslaget har dock överraskat många positivt och imponerat i en rad matcher. Flera av de nya spelbolagen håller Häcken som den största utmanaren till Malmö och AIK.

 

Häcken är ett av lagen med lägre odds även på de klassiska bettingsajterna, men där är det några fler som just nu håller Hammarby som den främsta utmanaren till guldet. Laget har visat flera gånger under inledningen av säsongen att de har en otrolig högstanivå, men de återstår att se för både dem och för Häcken om de har jämnheten att prestera på topp över hela säsongen.

 

Ytterligare ett Stockholmslag, Djurgårdens IF, finns med bland de potentiella utmanarna, baserat på oddsen. 

 

Resten av sommaren och hösten ser ut att bli mycket spännande. Racet om SM-guldet är fortfarande vidöppet, med en handfull rimliga kandidater som är med och slåss om det. Vilket av lagen som i slutändan drar det längsta strået återstår att se.