Med vinter-OS bakom oss är det återigen fokus på ligaspelen. Transferfönstret har stängt och nu börjar kampen om att ta sig till slutspelen. I Sverige är det de svenska ligorna, Hockeyallsvenskan och SHL, som får mest uppmärksamhet. Därefter kommer amerikanska NHL och finska Liiga.

SHL

SHL är den högsta ishockeyligan i Sverige. I grundserien möts 14 lag, varav åtta av de tio bästa kan ta sig till slutspelet. De sex bästa går direkt till kvartsfinalerna, som spelas bäst av sju matcher. Resterande fyra gör upp i åttondelsfinaler som spelas bästa av tre. Finalen spelas alltid bäst av sju och alla matcher avgörs i Sudden Death, om det blir oavgjort under ordinarie tid. Växjö Lakers HC är nuvarande mästare medan Färjestad BK har tagit flest titlar. Enligt oddsen i kategorin ishockey betting hos William Hill är det inget av dessa lag som har bäst odds att vinna SHL 21/22. Det är i stället Luleå HF (5,50), Rögle (6,00) och Frölunda HC (6,50) som har de bästa oddsen. Slutspelet pågår mellan den 26 mars och 12 maj. 

Hockeyallsvenskan

Hockeyallsvenskan är den näst högsta ligan i Sverige. Tack vare ändringar i serieupplägget har ligan ökat i popularitet. Likt SHL möts 14 lag i grundserien för att sedan göra upp i ett slutspel. Segraren vinner en direktplats till SHL, medan de två bottenlagen möts i play out om vem som åker ned en division. Nytt för säsongen 21/22 är att slutspelet kommer att bestå av fler matcher. I stället för att kvartsfinalerna spelas bäst av fem matcher kommer de att spelas bäst av sju. Förra säsongen gick Timrå upp till SHL medan HV 71 anslöt. HV 71 är stora förhandsfavoriter och oddset att de återvänder till SHL är 1,60. Slutspelet pågår mellan den 12 mars och 30 april. 

Liiga

Liiga är Finlands främsta hockeyliga. Det är totalt 15 lag som spelar om titeln och slutspelet fungerar precis som i SHL. Det är Tappara och TPS som har vunnit flest ligatitlar. Båda har blivit mästare tio gånger. Tappara har chansen att passera TPS den här säsongen. Laget toppar ligan och oddset att de vinner är 4.00. Senaste gången de vann Liiga var 2017. Nuvarande mästare är Lukko. Förra säsongen var klubbens första seger i ligans nuvarande format. 

Slutspelet i Liiga spelas någon gång efter den 22 mars. 

NHL

NHL är världens största ishockeyliga och den följs världen över. Säsongen 21/22 är första gången som hela 32 lag är med. Det senaste tillskottet är Seattle Kraken. Tampa Bay Lightning är regerande mästare men de är inte de största förhandsfavoriterna. Det är i stället Florida Panthers, med oddset 8.00, och Colorado Avalanche, med oddset 5.50. 

Slutspelet i NHL spelas inte på samma sätt som i Sverige och Finland. Det är de åtta bästa lagen från den västra och östra konferensen som går vidare. Dessa delas in i fyra divisioner, varav det bästa laget från varje division går till semifinal och därifrån till finalen. Alla omgångar spelas i bäst av sju matcher. Stanley Cup-slutspelet pågår mellan den 2 maj och 30 juni. 

Det är en välfylld hockeyvår som väntar. Utöver slutspelen ska en ny världsmästare utses i Finland. Ishockey-VM spelas nämligen mellan den 13 och 29 maj.