Sharing is caring!

I sommar är det dags för världens absolut största sporthändelse. Då hålls den trettioandra upplagan av de moderna olympiska sommarspelen. Trots att Sverige är ett land med få invånare, och därmed färre atleter, har vi lyckats vinna flera medaljer och faktiskt komma in på topp tio-listan över flest vunna medaljer genom tiderna. Flera svenskar är medaljfavoriter inför de kommande sommarspelen och bettare har chansen att spela på deras vinst, både med spelbolagens odds och med sina egna. 

Medaljprognosen enligt statistikbyrå

Redan innan SOK, som står för Sveriges Olympiska Kommitté, hade presenterat de första OS-deltagarna hade statistikbyrån Gracenote gett en prognos för hur många medaljer Sverige tros ta. De uppgav att Sverige totalt kommer att ta elva medaljer, varav fyra medaljer är guld. Den här uppskattningen har fått medhåll från SOK, som tror att en rimlig uppskattning är någonstans mellan 8-12 medaljer. Under OS i Rio, 2016, vann Sverige 11 medaljer. 

Det allra största guldhoppet är simmerskan Sarah Sjöström. Enligt byrån väntas hon ta tre guld i grenarna 50 m frisim, 100 m frisim och 100 m fjäril. Hon har sedan tidigare tre OS-medaljer i 100 m fjäril (guld), 100 (brons) och 200 m frisim (silver). Diskuskastaren Daniel Ståhl väntas ta det fjärde guldet. Han har inga OS-medaljer sedan tidigare.

Bekräftade svenska deltagare

Hittills finns det svensk representation i tio sporter. Totalt tävlas det är 33 sporter och 324 grenar. Damlandslaget i fotboll är uttaget, såväl som tre lag i ridsport och herrlandslaget i bordtennis. Därefter finns det individuella representanter i segling, skytte, simning, kanot, gång, friidrott, judo, brottning och bordtennis. Under våren och början på sommaren kommer det att hållas flera kvaltävlingar för att ta ut ytterligare representanter. I friidrott har hittills fem deltagare kvalificerats sig till fem olika grenar och det finns ytterligare ett guldhopp i truppen.  Stavhopparen Armand Duplantis slog nyligen världsrekordet inomhus på 6,17 m. Rekordet för utomhus ligger på 6,14 m

Betting på OS

Allt eftersom OS närmar sig kommer oddsen för respektive sport, och gren, att släppas. De olympiska spelen hålls mellan den 24 juli och 9 augusti, vilket ger gott om tid för att studera atleternas form och motstånd. Duplantis främsta rival är t.ex. amerikanen Sam Kendricks, som sedan 2019 är världsmästare. Spelbolagen kommer som alltid att sätta sina odds efter den förväntade sannolikheten, men de spelare som inte håller med dessa odds kan välja att spela på sina egna. 

Betfair Spelbörsen är det bettarna som bestämmer oddsen och på vilken utkomst de vill spela. Utöver det går det fortfarande att spela på samma bettingformer. Istället för att alltid spela på en atlets vinst kan spelare välja att spela på förlust. T.ex. är det rekommenderade oddset 2.50 att världsmästaren i 100 m, Christian Coleman, vinner OS-guld. Oddset för att han inte gör det är 1.52. Väljer en bettare att spela för Colemans vinst bokar hen ett odds som hen eller någon annan spelare har satt. Spelar hen för förlust backar hen oddset. 

Sverige har stora chanser att ta medaljer under OS. Huruvida bettare håller med de givna oddsen är upp till dem att avgöra, och om inte har de alla möjligheter att ändra dem.